100 éve még senki sem hallott az inzulinról, pedig ez a hormon mindig is része volt szervezetünknek. Az 50-es évekig senki sem hallott a DNS-ről, holott ez a dupla spirálvonal a kezdetektől a genetikai örökségünk része. Nem számít, hogy felfedezték-e már, lényegtelen, hogy tudomást veszünk-e róla, bizonyos biológiai molekulák létfontosságúak az életünkhöz. A Lactoferrin (LF) egyike ezen alapvető BIO-REPLENISHMENT molekuláknak, amely evolúciós része az emberi testnek.
Mi a BIO-REPLENISHMENT
A bio-replenishment molekulák olyan biológiailag aktív anyagok melyeket az emberi test napi rendszerességgel választ ki és használ fel. Ezek a molekulák szabályozzák többek között az anyagcserénket és tartják fent a fiziológiai egyensúlyt, a homeosztázist. Például ilyenek a különböző hormonok, így a korábban említett inzulin is. A Bio-replenishment bármely hiányossága vagy rendellenessége betegségekhez vagy legrosszabb esetben akár halálhoz vezethet. A Lactoferrin egy multifunkciós bio-replenishment molekula.
Mi a Lactoferrin
A Lactoferrin egy 75-80-kDa tömegű fémkötő glikoprotein, amely létfontosságú az élethez, a növekedéshez és a szaporodáshoz. Az emberi DNS is tartalmaz egy speciális gént, mely a Lacatoferrin termelésért felelős. Ez a molekula folyamatosan termelődik és felhasználódik a napi anyagcsere folyamán. Egy felnőtt napi normál Lactoferrin igénye 60 mg, de a szervezet termelő képessége fokozatosan csökken 30 éves kor felett. Életmódunk, a stressz, az aktív sport és a rossz környezet szintén csökkentheti szervezetünk Lactoferrin szintjét.
A Lactoferrin az „Élet molekulája” amely a megtermékenyítés során a spermiumot a petesejthez irányítja. A Lactoferrin jelen van a terhesség minden fázisában, a magzat fogantatásától, az újszülött növekedésében és fejlődésében is rész vesz. A Lactoferrin biztosítja a velünk született védekezőképességet puszta jelenlétével a különböző testnedvekben, amely a nyálkahártyák felületét borítják. 29 különböző Lactoferrin típus és analóg létezik mindegyik a maga speciális funkciójával. Mint egy aktív eleme a fehérvérsejteknek, a Laktoferrin gyulladás csökkentő hatású is. Speciális Lactoferrin receptorok vannak a fehérvérsejteken ( monocitákon, a makrofágokon és limpocitákon) melyek segítségével a szervezet védekezőképességét befolyásolja, szabályozza.
A Lactoferrin kulcsfontosságú szabályzója számos anyagcsere folyamatnak:
Lactoferrin: a fémkötő és szállító molekula
Ha csak magát a szótári jelentését nézzük mint „lacto-ferrin”, ez tejet (lacto) és vasat (ferrin) jelent, melyek a tejben lévő fémkötő molekulákra utalnak. A Lactoferrin egy kettős lebenyű glikoprotein, mindkét lebeny kovalens kötésben egy-egy vas atommal. A Lactoferrin rendkívül sokoldalú és megköt más fémeket is mint pl. réz, magnézium, króm, kobalt, cink, vanádium. Egyidejűleg három fizikai formában is jelen van testünkben, úgy mint fém-mentes („apo”) , fémmel telített („holo”) és részben fémmel telített formában. Mindhárom formája felcserélhető, átjárható és bizonyos fiziológiai funkcióhoz társult.
A Lactoferrin lényeges az átmeneti elemek részére az energia termelő anyagcsere folyamatok során. Például a Vas fontos a hemoglobin szintézishez és a citokróm szabályozta ATP szintézishez. A Kobalt szükséges a B12 függő energia termeléshez. A Cink a ko-faktora számos anabolitikus folyamatnak. A Réz és a Magnézium létfontosságú az antioxidáns enzimek megfelelő működéséhez. A Króm a glükóz anyagcseréhez szükséges. Megnövekedett, fokozott anyagcsere folyamán a Lactoferrin szint gyorsan csökkenhet szervezetünkben, okozhatja ezt például a fárasztó edzés, extrém sportok, ezért is fontos a Lactoferrin rendszeres újratöltődése, mely megőrzi, optimalizálja testünk fizikai állapotát.
LACTOFERRIN GOLD 1.8®: Több szabadalommal védett bio-replenisment étrend kiegészítő
A Lactoferrin Gold 1.8® egy teljesen természetes alapanyagokból készült, szabadalmakkal védett, klinikailag tesztelt, orvosi kutatásokon alapuló készítmény az étrend kiegészítők piacán. Rendelkezik az ‘Informed Sports’ igazolással, amely egy minőség biztosítási program, mely garantálja a sportolók számára is a készítmény biztonságos használatát. A Lactoferrin multifunkcionális tulajdonsága függ saját 3 dimenziós fehérje szerkezetétől, alakzatától, és környezetétől ( pH, hőmérséklet, arányok, stb.) Számos tényező befolyásolhatja a Lactoferrin hatékonyságát és biológiai aktivitását, közöttük az alapanyag minősége ( pl. a tej), a fehérje kiválasztási folyamat pontossága, a tárolási feltételek. A Lactoferrin Gold 1.8® gyártásához egy szabadalmakkal védett 3 lépcsős kiválasztási folyamatot használnak, így a végeredmény egy ultra tisztaságú fehérje mely megőrzi a multifunkcionális biológiai aktivitást, melyet a gyártási folyamatok során a minőségbiztosítás érdekében rendszeresen ellenőriznek.
Nem minden Lactoferrin étrend kiegészítő egyforma, csak a Lactoferrin Gold 1.8 gyártása során biztosítják a termék biológiai aktivitását.
Termék tulajdonságok és előnyök:
Sportolók számára engedélyezett: minden egyes gyártási sorozat tiltott szerek ellen tesztelt az „Informed Sport” minőségbiztosítási program előírásainak megfelelően.